Poznávací

News

Newsletter 10/2023

Na cestě po Thajsku

/
HEALING HEADER

Na cestě po Thajsku

Minulý rok jsem si vyhradila celý měsíc na poznávání Thajska. V Bangkoku jsem strávila jen jednu noc a další den jsem přeletěla na sever, do oblasti na hranicích s Laosem a Myanmarem, které se říká Golden Triangle a v minulosti se proslavil pěstováním opia. Co mě nejvíce v této oblasti zaujalo? Při ranní procházce se slony ve volné přírodě podél řeky Mekong jsem pozorovala, jak si mláďata bezstarostně hrají, když je jejich matka nablízku, jak krásný blízký vztah mají sloni s ošetřovateli, kterým se říká „mahout“. Pro tento zážitek velmi doporučuji ubytovat se v hotelu ANANTARA GOLDEN TRIANGLE, kterého je sloní kemp součástí. Podívejte se na VIDEO z resortu. Team hotelu pro mě připravil následující den privátní cooking class na organické farmě. Ráno jsme vyrazili z hotelu se šéfkuchařem už v 7hod ráno na místní trh, nakoupili suroviny a odjeli na farmu, kde na nás čekal majitel a provedl nás po farmě. Vše co jsem si uvařila jsem si také hned snědla, bylo to výborné.

CHIANG MAI

Z hotelu Anantara jsem se po 3 dnech vypravila na cestu do Chiang Mai. Cestou jsem navštívila výjimečný chrám White Temple, jednu z nejzajímavějších památek Asie. V Chiang Mai jsem se ubytovala ve velmi pěkném hotelu 137 Pillars House a moc jsem se už těšila na prohlídku chrámů. Najdete tu více než 100 budhistických chrámů, na jejichž prohlídku jsem si na celý den zajistila privátního průvodce a elektrickou rikšu. Navštívila jsem 3 nejkrásnější chrámy ve městě a v jednom z nich jsem dostala požehnání od místního mnicha, to byl velmi silný zážitek. Po prohlídce chrámů jsem zatoužila koupit si nějaký suvenýr, ráda si vozím z cest nějaký kousek do svého šatníku. Průvodkyně mě vzala do speciálního obchodu za městem, kde se prodávají šaty a halenky z hedvábí….to byla velká radost.

Návštěva místního kmene Karen

Další den jsem se vypravila na sever do národního parku, navštívila jsem místní vesnici tradičního kmene Karen a místní školu. Ráda vždy obdarovávám děti, tak jsem přivezla plnou tašku pastelek a omalovánek. S místním průvodcem a členem kmene jsem se vydala na průzkum pralesa. Učil mě pískat na ruličku z kůry stromů a tím komunikovat s ptáčky, sbíral byliny a vysvětloval mi, jaké jsou léčivé účinky každé byliny. Kmen Karen žije v izolaci od vnějšího světa, příslušníci nemluví thajsky, natož anglicky, ale průvodce pro mě tlumočil a tak jsem se dozvěděla více o jejich kultuře. Thajská vláda se o horské kmeny ochotně stará, před 25 lety do tohoto kmene zavítal sám král, zakázal místním obyvatelům pěstovat opium a založil kávovou plantáž. Po prohlídce pralesa mi uvařila místní žena kávu jejíž vůně a chuť byla výjimečná. Potom mě pozval místní průvodce k sobě domů na návštěvu do své chýše a to jsem se nestačila divit, v jak skromných podmínkách tady žijí – dřevěná chatrč, v jedné místnosti je otevřené ohniště (místní kuchyň a obývací pokoj v jednom) a ve druhé jen matrace, kde spí celá rodina. 

SONEVA KIRI, Koh Kood

Z Chiang Mai jsem přeletěla na ostrov Koh Samui, kde jsem si dopřála 13 denní léčebný pobyt v resortu KAMALAYA. V resortu se zaměřují hlavně na detoxikační pobyty a mají tam skvělé terapeuty, po 2 týdnech jsem se cítila jako znovuzrozená. Na závěr celé cesty mě čekal luxusní pobyt ve výjimečném resortu SONEVA Kiri. Resort je ukrytý na panenském ostrově Koh Kood a dostanete se tam hodinovým letem z Bangkoku, malým 8-místným letadlem, což byl zážitek. Resort je velmi exkluzivní, nabízí 34 vil, které jsou postaveny převážně ze dřeva a jsou obklopeny džunglí. Já jsem se ubytovala ve vile č.2 přímo na pláži a každý den jsem si užívala plavání v zálivu s nádhernými výhledy. Soneva je ideální resort pro rodiny, mají tady skvělý dětský klub. A co jsem si nejvíce v resortu užila? Rozhodně gastronomii, na degustační thajský večer nikdy nezapomenu, byl to neskutečný zážitek. A jaké dělají v Sonevě snídaně? Ach, ty musíte ochutnat…

ANANTARA KOH YAO YAI Resort & Villas

Thajsko mne nadchlo tak, že se tam chystám příští rok znovu. Zajímá Vás kam? Letím otestovat nově otevřený resort na panenském ostrově Koh Yao, kam se dostanete z Phuketu lodí za 45 minut a z Krabi jen za 20 min. Tento ostrov láká milovníky přírody, kteří preferují odpočinek mimo turistický ruch. Hotel byl postaven na panenské pláži Laem Had Beach, která je zakončena písečným výběžkem ztrácejícím se v Andamanském moři. Ideální místo pro páry a rodiny, kteří hledají dobrodružství. Můžete se vypravit na kayaku na blízký ostrov Koh Nok, potápět se nebo se vydat na plavbu mangrovníkovým lesem a pozorovat orli. Láká Vás to? Hotel nabízí nyní velmi výhodné ceny, rádi pro Vás připravíme nabídku na míru. Podívejte se na VIDEO z resortu.

creating amazing memories