Poznávací

News

Newsletter 05/2024

5 důvodů proč navštívit Apulii

/

5 důvodů proč navštívit Apulii

 

V říjnu minulého roku jsem se vypravila prozkoumat krásný region v jižní Itálii. Apulie je známá jako krajina olivových hájů, průzračně čistého moře a je jedním z nejkrásnějších regionů Itálie. Jaká místa mne nejvíce zaujala? Městečko Alberobello, bílé město Ostuni, barokní Lecce a historická Materra. Charakteristickým znakem jsou všudypřítomné kulaté domečky s kuželovitou střechou, tzv. Trulli. Největší koncentraci trulli najdete ve městečku Alberobello, které je zapsané na seznamu UNESCO. Procházka mezi těmito kouzelnými stavbami je jako cestování v čase.

 

Ubytujte se v luxusní usedlosti Masseria 

V této výjimečné krajině, mezi polemi fíkovníků a olivovníků se můžete ubytovat v jedné z tradičních apulijských usedlostí tzv. Masseria. Tato typická stavení jsou nyní přestavěna na luxusní hotely a nabízejí svým hostům maximální komfort. Vybrali jsme pro Vás ty nejkrásnější Masserie v Apulii a rádi Vám doporučíme tu nejvhodnější pro Váš pobyt.Připravíme pro vás zajímavý program na celý pobyt. Co třeba zajet si na kole na piknik a zastavit se na ochutnávku olivového oleje nebo skvělého vína? 

 

Prohlédněte si barokní paláce v Lecce

Jižně od důležitého přístavu Brindisi se rozkládá salentinský poloostrov, nejzažší část podpatku italské „boty“. Pobřeží lemují malebná mestečka, často založená již starými Řeky, pobřeží je střídavě písčité i skalnaté. Nejzajímavějším městem Salenta je Lecce, barokní metropole jižní Itálie. Uvidíte tu barokní paláce, kostely i římský amfiteátr. Baroko-rokokový styl je pro toto město typický. Pro jeho obrovský kulturní potenciál se městu někdy přezdívá „barokní Florencie“. 

 

Zažijte návrat do historie v Mateře

Chcete-li v Apulii navštívit opravdu nevšední město, pak se vypravte do Matery. Matera, známá svými "sassi", jeskynními obydlími vytesanými do skal, je dalším místem na seznamu UNESCO. Matera je tajemné a přitažlivé město, současně tak trochu drsné. Do skály se tesaly nejen domy, ale i kostely. Matera přitahuje filmaře, natáčel se tu film Umučení Krista Mela Gisbsona a více než desítky dalších filmů a filmových scén. 

 

Objevujte pláže a zátoky Apulie

Evropský Karibik? Možná jste slyšeli, že nádherné pláže jsou na Sardinii nebo na řeckých ostrovech. Málokdo však ví, že nádherné pláže najdete i v Apulii. Apulijské pobřeží je dlouhé téměř 800km. Pláže jsou různorodé - oblázkové i písčité a některé jsou schované i mezi útesy. A jakou pláž si nesmíte nechat ujít? Baia dei Turchi je ukrytá v chráněné přírodní rezervaci, severně od města Otranto. Obklopuje ji hustý borový les. Má kolimetr bílého písku a jedny z nejčistších vod, získala proto Modrou vlajku.

 

 

Zažijte prvotřídní gastronomický zážitek

Z Apulie pochází většina kvalitního italského olivového oleje. Místní čerstvý chléb pokapaný olivovým olejem je prvotřídní lahůdkou. Ikonami apulijské kuchyně jsou orecchiette, taralli a friselle. Orecchiette (v překladu ouška) jsou těstoviny, připravované na různé způsoby. Taralli jsou křupavé, menší či větší slané kroužky. Jedí se jako malá svačinka a nebo se přikusují třeba k vínu. Dochucují se olivovým olejem, rozmarínem i jiným kořením. Friselle mají tvar kroužků a jde o pečené tvrdé pečivo, které je velmi křupavé.

 

Inspirovala Vás tato cesta po Apulii? 

S radostí pro Vás připravíme výjimečnou dovolenou na jihu Itálie.

creating amazing memories